Karantinas darbo su jaunimu gatvėje nesustabdo

Parengta pagal pokalbį su gatvės socialiniu darbuotoju Kasparu Laureckiu LRT Radijo laidoje „10-12“
(nuo 28:54 iki 44:24)

Vilnius social club komanda vykdo darbą su jaunimu gatvėje nuo 2016 m. Dirbame su vaikais ir jaunuoliais Naujininkų gatvėse, mūsų tikslas – pasiekti tuos, kurie yra sunkiai pasiekiami. Kuriame ryšį su žmonėmis, būname tame ryšyje ir siekiame padėti. Karantinas buvo mums netikėtas ir pakoregavo gatvės socialinių darbuotojų planus.

Nauja paslauga karantino laikotarpiu

Dėl karantino turėjome kuriam laikui atsisakyti išėjimų į gatvę, tačiau toliau, kiek įmanoma, bendravome su vaikais ir jaunuoliais nuotoliniu būdu. Siekėme suprasti, koks galėtų būti mūsų vaidmuo šiuo sudėtingu laikotarpiu, kuo galime padėti jaunuoliams ir jų šeimoms.

Bendraudami su vaikais ir jaunuoliais sužinojome, kad karantino metu jie vis vien būna gatvėje ir dėl to sulaukia pasmerkimo. Gatvės socialiniai darbuotojai siekdami sušvelninti visuomenės priešiškumą jaunų žmonių atžvilgiu, išplatino tekstą, kuriame paaiškino, kodėl jaunuoliai būna gatvėje net per karantiną.

Bendraujant su vaikais ir jaunuoliais taip pat paaiškėjo, kad užsidarius mokykloms, dalis vaikų liko be šilto maisto. Šeimai, gyvenančiai mažam butelyje ir netekusiai pajamų, maisto trūkumas kelia nemažai įtampos. Taip gimė mintis pradėti teikti šilto maisto dalinimo paslaugą. Nuo kovo 30 d. kasdien išdaliname apie 50 porcijų šilto maisto vaikams, jaunuoliams ir jų šeimoms.

 Kaip dirbame gatvėje per karantiną?

Pirmą karantino mėnesį gatvės darbuotojai įsitraukė į šilto maisto dalinimo procesą bei daug laiko skyrė bendravimui su vaikais ir jaunuoliais telefonu ar per mesendžerį. Greitai įsitikinome, kad dalies žmonių pasiekti nuotoliniu būdu tiesiog neįmanoma. Balandžio 16 d. vėl pradėjome dirbti gatvėje.

Dirbdami gatvėje karantino metu, laikomės visų saugumo reikalavimų: dėvime kaukes, turime dezinfekcinio skysčio, laikomės saugaus atstumo. Būnant gatvėje mums pavyksta pasiekti tuos jaunuolius, kurių kiti nepasiekia. Galime jaunuoliams suteikti patikimą informaciją apie karantiną, pasikalbėti apie sunkumus, su kuriais jie susiduria šiuo laikotarpiu: nuotolinio mokymasis, įtampa namuose ir kt.

Darbas gatvėje – būdas pasiekti tuos, kurių nėra online

Karantino metu bendravimas persikėlė į internetą, tačiau yra daugybė vaikų ir jaunuolių, kurių neįmanoma pasiekti online. Klaidinga manyti, kad taip yra vien dėl priemonių trūkumo – bendravimui internetu trukdo sudėtinga vaikų ir jaunuolių gyvenimo realybė. Karantinas parodė, kad būtent gatvės darbuotojai yra tie žmonės, kurie gali tokius vaikus ir jaunuolius pasiekti, jiems suprantama kalba suteikti patikimą informaciją apie tai, kas vyksta. Paaiškinti, kaip elgtis saugiai. Aprūpinti apsaugos priemonėmis.

Mūsų šalyje turime nemažai profesionalų, kurie gali dirbti su vaikais ir jaunuoliais sudėtingose situacijose. Jiems reikia papildomo palaikymo ir palydėjimo, kad jie galėtų atrasti būdus pasiekti tuos žmonės, kuriems nuotolinis bendravimas netinka. Vilnius social club patirtis rodo, kad darbo gatvėje metodologija yra vienas geriausių būdų, kaip galima ta padaryti. Darbas su jaunimu gatvėje vis dar yra neišnaudota Lietuvoje galimybė, kuri galėtų sustiprinti visą socialinę sistemą.

Viso pokalbio pasiklausykite ČIA (nuo 28:54 iki 44:24)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *