Apie savanorystę: „Didžiausias atpildas – pokyčiai vaikų gyvenimuose“.

Linas savanoriauja Vilnius social club futbolo programoje ketvirtus metus. Pasak jo, savanorių dalyvavimas futbolo užsiėmimuose yra praturtinti patirtis tiek savanoriams, tiek vaikams: svarbu, kad vaikai patirtų pagarbų ir abipusiu pasitikėjimu grįstą santykį su suaugusiais, suprastų, kad suaugę ne tik baudžia ir kontroliuoja, bet ir išklauso ir palaiko.

„Prisimenu, kai pirmą kartą atėjau į užsiėmimą. Gan lengvai įsiliejau, tik vienintelis dalykas neramino – vaikų išgąstis ir nepasitikėjimas suaugusiu žmogumi”, – pasakoja Linas. „Atėjau į mažiukų grupę ir pamačiau, kad jie manęs bijo. Užtruko maždaug du mėnesius kol užmezgiau su jais kontaktą“.
Linas pripažįsta, kad reikia laiko užmegzti su vaikais ryšį, o tas ryšys yra labai trapus – jį reikia puoselėti. Svarbu suvokti, kokias patirtis turi šie vaikai, kartais pokalbiai su jais gali šokiruoti, nes jie priversti greitai užaugti. Kartais ilgai nepavyksta vaiko prakalbinti, tačiau su laiku vaikas atsiveria ir net tenka jį stabdyti, kad leistų kitiems pasisakyti.
„Mane labai džiugina, kai vaikai atsiveria. Stebiu juose vykstančius pokyčius ir tai didžiausias atpildas, „užmokestis“ už skirtą laiką. Bendrauji, matai, susiduri su jų realybe. Kai jie išsipasakoja, suvokiu, kad gyvenu savo burbule, o gyvenimas gali būti visai kitoks“, – savanorystės atradimais dalinasi Linas. „Smagu matyti, kad savanoriauti ateina jauni žmonės. Stebiuosi, kad savo laisvalaikį jie skiria savanorystei, bet jiems tikrai puikiai sekasi”.
Savanoriai gali prisijungti tiek prie Vilnius social club futbolo programos, tiek dalyvauti kitose veiklose su paaugliais. Norintiems savanoriauti Linas rekomenduoja pagalvoti, ar jiems patinka bendrauti su vaikais. „Vaikai labai jaučia, kai ateini šiaip sau, kai esi „ne savo rogėse“. Norint sukurti su vaikais ryšį, reikia to norėti ir skirti tam laiko”.
Nori savanoriauti? Parašyk mums el.paštu info@vilniussocialclub.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *